apples, fall, autumn

Een aantal voordelen van biologische voeding!

Kies voor biologisch

Een bewuste levensstijl bevat ook een gezond eetpatroon. Om rust en balans in je hoofd te vinden moet je ook een lichamelijke balans hebben. Hier speelt je voedingspatroon een hele grote rol. Als je goed voor je lichaam zorgt, voor zowel de binnen als buitenkant, zal je ook geestelijke rust vinden. Wij raden dan ook iedereen aan om voor (zover mogelijk) biologische voeding te kiezen, want biologisch eten is super gezond en draagt bij aan een beter milieu. Daarom hebben wij een aantal voordelen van biologische voeding op een rij gezet. Wil jij meer te weten komen over je lichamelijke en geestelijke balans ? klik dan Hier!

Wat is ‘Biologisch’ nou eigenlijk?

Bij het horen van de term ‘Biologisch’ gaan veel mensen nog steeds fronsen en vragen zich af wat het inhoud. Want wat is ‘biologisch’ nou eigenlijk? Het is heel simpel, Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Daarnaast wordt er door de bio-boer circulair gewerkt, de mest van het vee wordt gebruikt om het land te bemesten waar hij het voedsel voor het vee op teelt.
Voordat een boer of tuinder het biologische keurmerk krijgt moet hij voldoen aan vele strenge eisen.

Biologische voeding bevat meer mineralen

Biologische voeding bevat meer mineralen, dit geldt voor zowel plantaardige als dierlijke producten omdat de bio-boer investeert in de gezondheid van zijn grond. Dit maakt een groot verschil ten opzichte van de gangbare methode. De bio-boer zorgt ervoor dat de grond een perfect habitat is voor goede schimmels, bacteriën en micro-organismen. Alle planten profiteren hier van want de aarde is rijk aan voedingsstoffen en luchtig genoeg om een sterk wortelnetwerk te groeien.
De bio-boer maakt bewust geen gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en groeiversnellers omdat dit het hele ecosysteem aantast. Zowel de planten als de aarde waar ze in staan worden hier door beschadigd. Voor de aarde zal het op langere termijn lijden tot uitputting en zullen alle voedingsstoffen en mineralen verdwijnen uit de bewerkbare laag.

Biologisch keurmerk Biologisch Demeter keurmerk

We hebben een aantal voordelen van biologische voeding op een rij gezet:

  • Biologisch is diervriendelijker. Dieren zijn hun hele leven op de boerderij meer buiten, krijgen meer bewegingsruimte en er wordt geen gebruik gemaakt van groeiversnellers (dus plofkippen kom je niet tegen). De dieren worden niet onverdoofd gecastreerd, staarten van varkens en snavels van kippen worden niet geknipt.
  • Biologisch is milieuvriendelijker. Door het waarborgen van de gezondheid van de grond en het niet gebruiken van chemische middelen komt dit het milieu ten goede en ontstaat er een grotere biodiversiteit. Daarnaast wordt er circulair gewerkt zodat afvalstromen zoveel als mogelijk weer worden hergebruikt (bv met de mest).
  • Bevat meer voedingsstoffen. In en vlak onder de schil van groenten en fruit zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen. Veel biologische groenten en fruit kun je zonder te schillen opeten. Hierdoor krijg je meer goede mineralen, vitaminen, aminozuren en fytonutriënten binnen. Onderzoek heeft gebleken dat in sommige biologische producten hogere gehaltes aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen zijn gemeten.
  • Niet genetisch gemanipuleerd. Biologisch eten is niet genetisch gemanipuleerd (Genetisch Gemodificeerd Organisme) in tegenstelling tot de gangbare producten. Tegenwoordig worden veel gewassen ontwikkeld (in laboratoriums) die speciaal chemische/synthetische pesticiden nodig hebben om goed te groeien. Zonder deze pesticiden voltooien ze de groei niet of gaan dood. Deze stoffen tasten alle natuurlijke flora en fauna aan en op langere termijn wordt hierdoor roofbouw gepleegd op de aarde. Daarnaast kan het langdurig consumeren van deze GGO producten ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.
  • Bevat meer smaak. Aanhangers geven vaak aan dat biologische producten vaak beter smaken dan gangbare varianten. Dit komt omdat de producten eerlijker zijn, maar ook omdat de biologische boer of tuinder gigantisch veel aandacht heeft voor zijn producten. In bijna alle gevallen gaat het ook echt om producten van de aller hoogste kwaliteit. Dit proef je terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *